Zichtbaar Hengelo

Beernink wil ook zo’n neogotische kerk. Te Riele luistert en tekent eerst een kerk zonder toren. Meer zit er niet in, het geld is op. Dat gaat de Hengelose katholieken te ver. Bij een kerk hoort een toren. Bovendien, dit is het nieuwe Hengelo. Geen navelstarend dorp meer, maar een zelfbewuste provinciestad met een onverwoestbaar geloof in vooruitgang. Dus worden de extra kosten voor de toren met collectes bij elkaar gespaard.

 

In de buurgemeenten gonst het. Zijn ze gek geworden in Hengelo? Spottend wordt de Lambertus ‘de kathedraal van Twente’ genoemd. Stijgt de roem de Hengeloërs naar het hoofd? Leven ze er van de wind soms?

 

De krachtige Hengeler Weend overstemt het gemompel. Dus klimt de toren omhoog, tot wel 40 meter. Daar bovenop komt een spits die bijna even hoog is en tot 80 meter reikt. En als dan ook nog het kruis wordt geplaatst, is bijna 90 meter overwonnen. Het is de hoogste toren van Twente, die nog steeds tot de 25 hoogste van Nederland behoort. In Hengelo doen we het niet voor minder.